Hírek - Információk

Tisztelt Baráti Kör Tagok!

A Harminckettesek Baráti Körének vezetősége az éves program alapján tavaszi kirándulást szervez Pécsre, a Zsolnai Kulturális Negyed megtekintésére. Az utazás egyénileg, vonattal történik. A jegy árak nyugdíjasokra értendők. (Koordinátor: Török Tibor (+36 30 891-9087) - torok.tibor43@gmail.com).

Időpont: 2019. május 8. szerda.
Indulás: Budapest Keleti-pályaudvar 07.45-kor Zengő IC+R (Kelenföld 07.59). Érkezés Pécsre 10.40. Jegy ára 535 Ft.
Indulás Pécsről 17.10-kor Zengő IC+R; Érkezés Budapestre 20.14-re. A jegy ára 535 Ft. Esetleg 19.14-kor Sopianae IC+R. Érkezés Budapestre 22.14-re. A jegy ára 535 Ft

Számos buszjárattal ki lehet jutni a Zsolnay Negyedbe: 2, 2/A, 20, 21, 30Y, 4, 4y, 60, 60A

www.3dpano.hu/ZSN/Zsolnay_negyed/

PÉCS ÚJJÁÉLEDT LEGENDÁJA A ZSOLNAY NEGYED

Magyarország dél-dunántúli régiójában, lankás dombok és zöldellő erdők között fekszik Pécs. A mediterrán hangulatú város 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa volt, és mondhatjuk, hogy ma is az. A város megannyi látnivalója közül kiemelkedik a 2014-ben hungarikummá nyilvánított Zsolnay Kulturális Negyed.

Itt élt és alkotott a porcelángyártásról ismert Zsolnay család a XIX-XX. században. Világhírű kerámiagyáruk területén új tartalommal, méltó módon él tovább a Zsolnay örökség egy gyönyörűen felújított, 5 hektáros területen. Összesen 15 védett műemléképület és 88 köztéri Zsolnay-szobor díszíti a festői parkokat, sétányokat. A Negyed minden apró négyzetmétere megannyi látnivalót rejt magában, nem beszélve a hangulatos kávézókról, kézműves boltokról és magas minőségű éttermekről.

A Zsolnay Negyedben találhatók a Zsolnay-örökséget bemutató unikális kiállítások. Amerikából tért haza dr. Gyugyi László gyűjteménye, egy kétmilliárd forintra becsült, közel 700 kerámiatárgyból álló tárlat, amely a Zsolnay Aranykora címet viseli. A legkorábbi Zsolnay-termékeket a Rózsaszín Kiállítás vonultatja fel, mintegy 1200 darabot. E kettőt egészíti ki a Család- és Gyártörténeti Kiállítás. A Zsolnay Kulturális Negyedhez közeli dombon eredeti pompájában tekinthető meg a Zsolnay Mauzóleum, a Zsolnay család nyughelye, ahol 42 oroszlán őrzi az eozin titkát.

A múlt megőrzése mellett a jelen bemutatása és a kortárs művészet is nagy szerepet kap, ezt szolgálja az m21 Galéria és a népszerű E78 koncertterem, ahol könnyűzenei és színházi előadásokon szórakozhatnak az érdeklődők. A látogatók a Kézműves Boltok utcájában különleges helyi termékek közül válogathatnak. A gyerekeknek is sok-sok érdekességet kínál a Negyed: szabadtéri játszóterek, a Labor – Interaktív Varázstér, a Planetárium, a Varázsóra (látványos fizikai kísérletek), a Bóbita Bábszínház és a Herkules Műhely foglalkozásai várják a fiatalokat.

Zsolnay Kulturális Negyed
7630 Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.

www.zsolnaynegyed.hu

 

A NYUGDÍJAS VENDÉGEKET KEDVEZMÉNYES BELÉPŐKKEL VÁRJÁK
www.zsolnaynegyed.hu/ajánlataink/nyugdijasoknak

 

Nyitva tartás
A Zsolnay Kulturális Negyed szabad területére a nyitvatartási időn belül bárki szabadon, ingyenesen beléphet, ott szabadon tartózkodhat. A kulturális városrész épségének megőrzését köztéri kamerák segítik. Nyitvatartási idő: 06.00–01.00-ig.

www.zsolnaynegyed.hu/informacio/nyitvatartas

A Zsolnay Aranykora - Gyugyi-gyűjtemény
A kiállítás a Zsolnay Kulturális Negyed ékköve, a világ egyik legjelentősebb Zsolnay kollekciója. A több mint 600 darabból álló tárlat valamennyi műtárgya a Zsolnay-gyárban készült az 1870-es évektől az 1910-es évek végéig tartó periódusban. Ez az időszak volt a gyár aranykora, amikor a pécsi díszkerámiák világszerte kedveltek, híresek és keresettek voltak. A vázákat, tálakat, virágedényeket, díszkorsókat, kisplasztikákat felvonultató gyűjtemény a Zsolnay-díszkerámiák fejlődéséről, sokszínűségéről és három nagy korszakáról – a historizmus, a millennium és a szecesszió periódusairól – tanúskodnak. Tovább növeli a gyűjtemény értékét, hogy számos egyedi darab található benne, amelyeknek másodpéldánya sem ismert. A kollekció darabjai hosszú utat tettek meg, míg végül visszakerültek egykori szülőhelyükre a gyűjtő, az Amerikában élő dr. Gyugyi László csaknem négy évtizedes elhivatott gyűjtői munkájának köszönhetően.
Nyitva: április 1-től október 31-ig: hétfő–vasárnap: 10.00–18.00-ig, november 1-től március 31-ig: kedd–vasárnap: 10.00–17.00-ig. Szünnap: hétfő.
Jegyárak: Teljes áru: 1600 Ft. Diák/nyugdíjas/pedagógus: 1.000 Ft.

Zsolnay Család- és Gyártörténeti kiállítás
A kiállítás a Zsolnay család szerteágazó és bámulatos történetét tárja fel a látogatók előtt. A köztudatban nagyon erősen él Zsolnay Vilmos, a zseniális keramikus emblematikus személyisége, aki termékeivel világszerte ismertté tette a Zsolnay nevet. A kiállítás a látogató elé tárja az iparos dinasztia életének kitüntetett pillanatait, az egyszerű ipari kerámiától a legdíszesebb dísztárgyig, sorsfordító családi eseményig. Hogy sikerült elérni ezt a lenyűgöző fejlődést és milyen fordulópontok voltak a Zsolnay gyár történetében? A sikerekben jelentős része volt Zsolnay Vilmos találmányainak, amelyek közül a porcelánfajansz és az eozin technika világhírnevet szerzett, a pirogránit pedig egy egész építészeti irányzatot, a magyaros szecessziót inspirálta a múlt századfordulón. Nem feledkezhetünk meg a munkások százairól sem, akik közül sokan generációkon keresztül szolgálták a gyár művészi és üzleti sikereit.
Nyitva: április 1-től október 31-ig: kedd–vasárnap: 10.00–18.00-ig, november 1-től március 31-ig: kedd–vasárnap: 10.00–17.00-ig. Szünnap: hétfő.
Jegyárak: Teljes áru: 1.400 Ft. Diák/nyugdíjas/pedagógus: 900 Ft.

Rózsaszín Zsolnay kiállítás
A tárlaton egy valódi rózsaszín varázsvilág elevenedik meg a látogatók előtt. Közel négy évtizede, hogy egy családi örökségből hozzá kerülő boroskancsó felébresztette Winkler Barnabás Ybl-díjas építész „rózsaszínek” iránti szeretetét és elindította gyűjtőszenvedélyét, melynek eredménye a Rózsaszín Zsolnay kiállítás 1200 darabos együttese. A tárlat azokat a mindennapi Zsolnay használati tárgyakat – kávés- és teáskannákat, szappantartókat, bögréket, kuglófsütőket, süteményes- és tortatálakat, zsírosbödönöket és boroskancsókat – mutatja be, melyek Zsolnay Vilmos pink-kísérleteinek nyomán születtek. A kiállítás minden darabja egyedi: a kézzel készült „rózsaszíneknek” hol a kiöntőjük, hol a fülük, hol az alakjuk, de gyakran a külső mázuk színárnyalata is különbözik egymástól.
Nyitva: április 1-től október 31-ig: hétfő–vasárnap: 10.00–18.00-ig, november 1-től március 31-ig: kedd–vasárnap: 10.00–17.00-ig. Szünnap: hétfő.
Jegyárak: Teljes áru: 1.300 Ft. Diák/nyugdíjas/pedagógus: 800 Ft.

Látványmanufaktúra
A díszkerámia-gyártás mai munkájába a Látványmanufaktúra enged bepillantást. Itt a látogatók megismerhetik a neves Zsolnay Porcelánmanufaktúra több mint 150 éves múltra visszatekintő gyártási folyamatát, közismert motívumait, termékeit. Feltárulnak az anyagok és technikák, hiszen a híres eozin termékek előállítása különleges technológiával történik, melynek pontos receptjét a mai napig titokban tartják. Az érdeklődők bepillanthatnak a nyersgyártás, mázolás, égetés hátterébe, s testközelből láthatják, ahogy a gyár festői a szemük előtt varázsolják a gyönyörű motívumokat a mai Zsolnay-termékekre.
Nyitva: április 1-től október 31-ig: kedd–vasárnap: 10.00–18.00-ig, november 1-től március 31-ig: kedd-vasárnap: 10.00–17.00 Szünnap: hétfő.
Jegyárak: Teljes áru: 1.000 Ft. Diák/nyugdíjas/pedagógus: 800 Ft.

Zsolnay Mauzóleum
A Zsolnay Kulturális Negyedhez közeli dombon eredeti pompájában tekinthető meg a Zsolnay Mauzóleum, a Zsolnay család nyughelye, ahol 42 oroszlán őrzi az eozin titkát. A mauzóleumot a gyáralapító Zsolnay Vilmos 1900-ban történt elhunyta után fia, Miklós emeltette. A neoromán épület egy sírkápolnát és alatta egy sírkamrát foglal magában díszes eozin szarkofággal, 32 koporsó-fülkével. A monda szerint a téli napfordulókor, amikor a Nap a zeniten áll, a beeső fény feltárja az eozin titkát, melyet ekkor bárki megismerhet.
Nyitva: április 1-től október 31-ig: kedd–vasárnap: 10.00–18.00-ig, november 1-től március 31-ig: kedd-vasárnap: 10.00–17.00. Szünnap: hétfő.
Jegyárak: Teljes áru: 1.300 Ft. Diák/nyugdíjas/pedagógus: 800 Ft.

A Zsolnay Kulturális Negyed kiállításai megtekinthetők vezetéssel is.
A Zsolnay Kulturális Negyed kiállításai megtekinthetők vezetéssel is. Vezetést csoportok rendelhetnek 10 főtől. A szolgáltatás igénybevételéhez minimum 48 órával az érkezés előtt szükséges bejelentkezni a latogato@zsn.hu e-mail címen. Érdeklődés, időpont egyeztetés a +36 20 235 4722 telefonszámon lehetséges, minden hétköznap 9-17 óra között. Az idegenvezetés díja, a tárlatokon: magyar nyelven: 5.000 Ft/csoport/helyszín

Idegenvezetéses séta díja a Zsolnay Negyed külső területein: egységesen: 500 Ft/fő
A séta minimum 15 fős létszámtól rendelhető.

 

Tisztelt Baráti Kör Tagok!

A Harminckettesek Baráti Körének vezetősége az éves program alapján ősszel, gyárlátogatással egybekötött kirán-dulást szervez a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. kecskeméti gyáregységébe, ahová a belépés díjtalan.

A kirándulás előkészítése folyamatban van. Mivel a Mercedes-Benznek nem csak a gyárlátogatással kapcsolatos felté-teleinek kell megfelelnünk, de elvárásait is tudomásul kell vennünk (legalább két időpont kiválasztása, vasúti- és autó-busz menetrend összehangolása, levél a látogató központnak (10 napon belül válaszolnak), a felhívás elkészítése, a jelentkezés koordinálása (minimum 10 fő szükséges, maximális létszám 30 fő), a jelentkezők egyenkénti regisztrálása a jelentkezés sorrendjében, stb.) ezért körültekintő, időigényes szervező munka szükséges.

Amint a gyár visszaigazolja az általunk kért időpontot, a felhívás és a részletes program nem csak megtekinthetővé, de letölthetővé is válik a honlapról. Addig figyelmükbe ajánljuk az alábbi magyar nyelvű honlapot:

www.gyar.mercedes-benz.hu/index.php/hu/gyarlatogatas