Harminckettesek Baráti Köre

2018. évi program.docx (370205)

2018. évi program.pdf (502679)

 

                                

 

Kirándulás Szolnokra

 

A baráti kör vezetősége tavaszi kirándulás keretében április 26-án (csütörtök) Szolnok, érdeklődésre tartott nevezetességeinek megtekintését ajánlja a tagság figyelmébe. Az egy napos program tervezete:

- Rep-tár múzeum bejárása,

- A magyar hadkiegészítés története múzeum kiállításának megtekintése,

- Séta a belvárosban és a megújult Tisza parton,

- Ebéd a tiszti klub éttermében (1100-1500 Ft.).

                  Bővebb információ: info.szolnok.hu/ 

 

Az utazás vonattal.

Indulás: 08.15 Budapest Keleti-pályaudvarról a zónázó vonattal.

Katona-generációk a Dunán – Hajókirándulás Visegrádra

A baráti kör vezetősége nyárvégi kirándulás keretében augusztus utolsó vasárnapjára egynapos hajókirándulást ajánl Visegrádra. Kérjük a tagságot, hogy csoportosan minél többen vegyünk részt a Budapest Helyőrség Szociális Alapítvány által 2018. augusztus 26-ra tervezett Katona-generációk a Dunán, programján. Részvételünkkel nem csak az alapítvány karitatív munkáját támogatjuk, hanem hozzájárulunk az alapítvány által támogatott rászorulók (volt katonák, honvédségi dolgozók) megsegítéséhez.

Amíg a 2018. évi programkiírás meg nem jelenik, addig tájékoztató, illetve kedvcsináló jelleggel íme az előző évi sikeres kirándulás programja.

Az 1993-ban alapított Budapest Helyőrség Szociális Alapítvány aktív és nyugdíjas katonák, honvédségi dolgozók és családtagjaik részére — az elmúlt három évben tapasztalt nagy érdeklődésre való tekintettel — 400 férőhellyel hajókirándulást szervezett Visegrádra augusztus utolsó vasárnapján.

Menetvonal: Budapest Vigadó tér – Visegrád – Budapest Vigadó tér. Menetidő: Budapest – Visegrádútvonal kb. 3 óra 20 perc, visszaút kb. 2 óra 10 perc. (A menetidők a forgalmi helyzet és vízállásfüggvényében változhatnak.)

Indulás: 08.30-kor volt.

A fedélzeti büfék igénybevétele az utasok egyéni igényeinek megfelelően és költségére történt.

A fedélzeten élőzene javította az utasok hangulatát.

Visegrádon (legutóbb) csapatverseny jelleggel, 8 x 22-23 fő részére lovagi hétpróba vagy 1 órás lovagi torna-bemutató színesítette a programot a Salamon torony melletti bemutató területen. (Az utazásra való jelentkezéskor kérték, válasszanak a két lehetőség közül. Amennyiben a bemutatóra jelentkezők úgy nyilatkoznak, hogy szívesen versenyeznének a lovagi hétpróbán, úgy a szükséges létszám elérésekor a második turnusban is lovagi hétpróbát rendezünk a lovagi tornabemutató helyett.) A bemutató előtt a résztvevők köréből király-, királyné-, és udvari bolond választásra is sor került.

A hétpróbát követően / a bemutató előtt ebéd a Palotaház / Sirály étteremben: babgulyás, kenyér, házilekváros vargabéles (előzetes igény alapján diétás menü is választható volt: marhahúsleves, friss idény gyümölcs).

Ebéd / bemutató után 2 óra szabad program Visegrádon, idegenvezetés nélkül. (A helyszínen történt fizetéssel, 1000 Ft/fő áron a Fellegvárba midibuszos transzfer biztosítottak.)

Visszaérkezés Budapestre: 19.00-19.30 között. A kirándulás összköltsége (utazás + zene + lovagi hétpróba / lovagi torna-bemutató + ebéd): 5.300.- Ft. volt. Ha valaki sem a lovagi hétpróbán, sem a lovagi torna-bemutatón nem kívánt részt venni (utazás + zene + ebéd): 3.700.-Ft. (Tájékoztatásul: a MAHART retúrjegy — csak az utazás — ebben a viszonylatban 4.125.- Ft!) A 2003-ban vagy utánaszületett gyermekeknek a fenti árakból 600.- Ft kedvezményt biztosítottak.

Jelentkezni munkanapokon a megadott telefonszámokon, illetve írásban a szervező e-mail címén lehetett.

A lovagi hétpróba feladatai az alábbiak voltak:

1. Csatacsillag dobás: A versenyzők egyenként hajtják végre a feladatot. Az csapatokat segítő lovag kb. 2 kg súlyú, vasból készült, négyágú csatacsillagot ad aversenyző kezébe, akinek kb. 3 méter távolságból egy fából készült céltáblába kell beledobnia a csillagot. Ha megfelelő erővel hajítja el a fegyvert, a csillagbeleáll a táblába. A céltábla közepén fekete kör van, ha ebbe talál bele, 2 pontot szerez a csapatnak, ha a fekete körön kívül esik a csillag (és benne marad atáblában), akkor 1 pont jár a feladat teljesítéséért. Minden versenyző 3db csillagot dob.

2. Íjászat: A fegyver ennél az állomásnál egy hagyományos magyar visszacsapó reflex íj. A versenyző betölti az íjba a nyílvesszőt, bal kezével megfogja az íjat,jobb kézzel pedig kihúzza az ideget. Amikor elengedi a zsinórt, a nyilat kilövi a céltábla irányába. A céltábla papírból készült, a nyílvesszőnek bele kell állnia.5 különböző színű kör található a céltáblán, a pontozás attól függ, melyik kört találja el a versenyző. A legbelül található kör 5 pontot ér, és kifelé haladvacsökken a pontszám 0-ig. Minden versenyző 2 nyilat lő ki.

3. Hajító-lándzsa dobás: A hajító-lándzsa egy kb. 2 méteres, fából készült rúd, amelynek a végén egy kovácsolt hegy található. A lándzsa egyensúlypontját kellmegtalálni, majd elhajítani egy gerelyhez hasonlóan. A lándzsának a fából készült céltáblába kell állnia. A középső, feketére festett kör 2 pontot ér, ha a céltáblakülső részében marad a lándzsa, 1 pontot nyer a csapatnak. Minden versenyző 2 lándzsát dob.

4. Koszorúdobás kétkezes kardra: A csapat egyik tagja egy kardot fog a kezébe. A többiek kb. 3 méter távolságból a kard hegyére célozva koszorúkat dobnak.A kardot tartó csapattag a kezével irányítja a fegyvert, így segítve a koszorúk elkapását. Minden versenyző 3 koszorút dob.

5. Célba vágás csatabárddal: A csatabárd egy baltához hasonló, középkori fegyver, melyet közelharcra használtak. Egy kézzel kell megfogni, és lesújtani veleegy fatönkre. A tönkön egy papírkarton található fekete körrel a közepén. Ha a versenyző eltalálja a fekete kört a csatabárddal, 1 pontot szerez a csapatnak.Minden csapattag 3 alkalommal céloz a papírra.

6. Várfal ledöntése katapulttal: A kőhajító katapult az ágyú feltalálása előtt hatékony fegyver volt a várak, erődítmények támadásánál. A versenyzők itt egyilyen kőhajító gépet működtetnek, amelybe kő helyett egy könnyű töltényt helyezünk. A katapultot egyszerre két versenyző kezeli, két kötelet megrántva, ígya töltetet kilőve a célpont irányába. A cél a várfalat szimbolizáló palánk eltalálása (1 pont), vagy ledöntése (2 pont).

7. Falovon futás: A faló egy hosszú rúdból és egy lófejből áll. A lovat a versenyzők lábaik közé veszik, és egy másik csapattal párhuzamosan a megadott távonversenyt futnak. A cél, hogy minél rövidebb idő alatt eljussanak a pálya végére, hiszen az összesítésnél minden csapat gyorsaságát mérjük össze.

 

Tisztelt baráti kör tagok!

 

A hátországi tagozat kirándulást tervez Szilvásváradra, 2018. július 3 — 6 ig.

Elhelyezés a Hotel Lipicai szállodában, kétágyas szobákban. Ellátás félpanzió.

Utazás: vonattal (indulás július 3-án reggel, érkezés 6-án délután).

 

Program

Első (érkezési) nap: ebéd – gulyásleves, palacsinta –, majd séta Szilvásváradon.

Második nap: a ménes udvarház megtekintése, délután lovas program.

Harmadik nap: utazás kisvasúttal a végállomásig, ott az ősember barlang megtekintése, visszafelé séta közben a híres Fátyolvízesés megtekintése, majd ebéd. Szabad idő, vacsora után zene, tánc.

Negyedik nap: utazás haza.

 

Részvételi díj:32.000 Ft.

Érdeklődni április 9-én, a baráti kör találkozóján, illetve közvetlenül Török Tibornál a (+36-30-434-4170) mobil telefonszámon, vagy a torok.tibor43@gmail.com e-mail címen.

Kirándulások, rendezvények részvételi szabályai

 

    Jelentkezés és befizetés személyesen, az elfogadás pedig a befizetés sorrendjében történik. A meghirdetett kirándulásokra, rendezvényekre – baráti kör, vagy klub szervezése esetén – a befizetés a kirándulás szervezőjénél az általa meghatározott feltételek alapján, összegben, módon és határidőre történik. A szervező határozza meg a befizetett foglaló/előleg összegét a visszalépés értékvesztés nélküli határidejét és ennek visszafizetésének a módját is. Határidőn túli visszalépés során a foglaló/előleg másik személy jelentkezése esetén részére átruházható, amennyiben vállalja a foglalón felüli összeg további térítését is. Ellenkező esetben a szervező a foglaló/előlegként befizetett összeget felhasználja az adott program, kirándulás költségeibe. Ez a módszer azt a célt szolgálja, hogy a tervezettnél kevesebb résztvevő esetén se növekedjen az egy főre jutó közös költség.

    A programokat, az utazás módját és a részvételi díjakat klubdélutánokon, a programfüzetben, a honlapon, illetve a facebookon ismertetjük. A baráti kör vezetősége – a programban rögzítetteken felül – további kirándulásokat, rendezvényeket tervezhet, melyek meghirdetésére körtelefonon, a honlapon és a facebookon kerülhet sor. A baráti kör tagjai programjainkra, rendezvényeinkre nem tag hozzátartozót, barátot, ismerőst is hozhatnak magukkal.

    A kirándulásokon a fakultatív rendezvények költségeit a helyszínen kell fizetni, azok a részvételi díjban nem szerepelnek. A baráti kör vagy a klub által meghirdetett, de utazási irodával lebonyolított kirándulásokra az iroda szabályai érvényesek, azonban a jelentkezések elfogadása itt is az előleg befizetések sorrendjében történik.