A királyné otthona

2016.05.07 07:09

 

 

Budapesttől mindössze 30 kilométerre található Gödöllő nem csak hétvégi kirándulóhely, de sokan az ország egyik legromantikusabb városának tartják, köszönhetően a festői környezetnek, a Sisi-kultusz titkainak, valamint a település büszkeségének, Erzsébet királyné kedvenc palotájának, mely a magyar barokk építészet legkiemelkedőbb emlékei közé tartozik, egyben az ország legnagyobb barokk kastélya is.

 

Amellett, hogy a romantika összefügg a kastéllyal és környezetével, nem lehet elfeledkezni különleges történelméről, mely azok számára is ideális úti céllá teszi, akik nemcsak randevú díszletet látnak benne, hanem mélyen átérzik szenvedéllyel áthatott hangulatát is.

 

Gödöllő történetében Grassalkovich I. Antal megjelenése volt a fordulópont, amikor a településen felépítette barokk kastélyát – tudtuk meg idegenvezetőktől Hajnal Iréntől, aki férjével együtt tagja a gödöllői nyugállományú katonák klubjának. A gróf egyik legnagyobb álma azzal teljesült, hogy gödöllői otthonában láthatta vendégül Mária Terézia királynőt 1751-ben. Az 1867-es kiegyezés során a magyar állam Ferenc Józsefnek és Erzsébetnek koronázási ajándékként ajánlotta fel a gödöllői uradalmat, akik előszeretettel időztek a kastély falai között. 1882-ben a vasútállomáson felépült a királyi váróterem. Ma már mind a királyi kastély, mind a királyi váró az egykori nemes időket idézi és emlékezik a monarchia korszakára. A város legrégebbi épülete a főtéren álló Hamvay-kúria, ami ma a Városi Múzeumnak ad helyet. Itt őrzik az 1901-ben létrehozott világhírű gödöllői szecessziós művésztelep emlékeit.

 

A királyi kastély legismertebb lakója Erzsébet királyné, Sisi volt, aki több mint kétezer éjszakát töltött el Gödöllőn. Erzsébet szeretett itt lenni, távol a bécsi udvartól, a Hofburgtól, ahol léleképítő szabadságra talált és igazán otthon érezhette magát. Szívesen lovagolt és vadászott a gödöllői erdőkben. „Gödöllői lakos vagyok” – mondta egyszer, amikor magányos sétáin eltévedve útbaigazítást kért a helybeliektől, akik már életében legendákat szőttek szeretett királynéjuk köré. Tragikus halála után az ország egyik első emlékparkját, az Erzsébet-parkot létesítették tiszteletére, melynek közepén ma is látható a királyné egész alakos szobra.

 

A kastély mellett a múlt század elején itt létrehozott és az 1920-as évekig működő világhírű gödöllői művésztelep adta meg a város alapvető kultúrértékét. A művésztelep népszerűsítése érdekében az önkormányzat 1998-ban létrehozta a Gödöllői Iparművészeti Műhelyt, az úgynevezett GIM-házat a művésztelep örökségét felvállaló kortárs művészek számára.

 

A város, mint egykori királyi nyaralóhely sokakban kelt nosztalgiát. A korabeli hangulatot nem csak a kastélyban találhatjuk meg, hanem a Monarchia Rétesház, a Királyi Váró kávézója és az Erzsébet Királyné Szálloda étterme is ezt az időszakot idézi meg íz világával s teszi elérhetővé a mai ember számára. Itt mindenki megkóstolhatja a Mária Teréziáról, Grassalkovich Antalról, Ferenc Józsefről vagy éppen Erzsébet királynéról elnevezett különlegességeket.

 

Gödöllő őrzi és megmutatja múltjának értékeit, ugyanakkor modern és mindemellett meg tudott maradni egy hangulatos kisvárosnak, ahová nagyszerű kirándulni.

Vastagh László


Vissza